joi, 29 mai 2008

Black Nights

Ti s-a mai intamplat sa stai treaz noaptea fara nici un motiv serios? In ultima vreme mie mi se intampla mult prea des... ascult aceeasi melodie pusa pe repeat, ma gandesc la vrute si nevrute, la trecut, prezent si viitor. Prea multe pe capul meu la ora actuala. Dar insomnia asta are si beneficiile ei. Ma relaxeaza, imi ofera siguranta ca pot trece peste orice, ca nimeni nu imi poate lua visele si ideile
vreodata ... si ca multi ar vrea sa traiasca ce simt eu in momentele mele de "pierzanie" prin propriul cap. Asa am ajuns la multe concluzii utile pentru mine si am invatat:

1. Sa nu te poticnesti niciodata in nimic. Timpul este pretios si nu merita irosit pe lucruri care nu se merita. E greu sa renunti la lucruri dragi, la clipe frumoase, dar fa-o daca te simti stingherit, pentru ca ele nu iti ofera nimic, decat un trecut dragut, in loc sa iti asigure un viitor linistit si sigur.

2. Investeste mai intai in tine si apoi in altii. Aici ma refer la persoane care detin acel lucru numit "suflet". Ce rost are sa ii pui pe ceilalti pe picioare cu neajunsul tau, cand ai putea face o traba mult mai bine dupa ce esti tu in regula. Cred ca aici imi da multa lume dreptate. Respecta-te pe tine si asa te vor respecta si altii.

3. Dariueste si vei dobandi. Iar ma adresez persoanelor care nu sunt "chitre". Undeva sus acolo se aduna faptele si se pun in balans. Ai prefera sa pleci de pe acest Pamanat si sa lasi ceva constructiv in urma ta sau poate doar ca numarul persoanelor care iti doreau "excursia" si-au manifestat prea mult dorinta? Tu alegi...

4. Nu se merita sa plangi pentru cineva, iar cine merita nu te va face niciodata. Aici e mult de filosofat. Sa zic ca ma bazez mai mult pe propria experienta (neplacuta, de fel) de pana curand. Nu cred ca are logica sa iubesti un lucru, o persoana, o stare daca iti face vizibil rau.

5. Wake up and face them! Cand ti se intampla sa fi incoltit de neplaceri, persoane meschine, datorii, obligatii, incearca sa faci o selectie, care ajunge sa-ti fie in favor la final si care iti va aduce "faimosul" nimic. Iar daca este cazul, foloseste-te si de putina arta de manipulare (in masura bunului simt) pentru asa-zisele evadari din rutina si aglomeratia zilnica.

6. Fi bucuros si bucura-te de fiecare lucru bun din viata ta, inclusiv de tine. Daca ai sta sa te gandesti ca totusi detii ceva, ai realizat fie lucruri mici, fie mari dar utile, ai crescut "sub ochii tai" si faci pasi mici dar buni, o sa te apreciezi altfel si implicit n-o sa mai vezi lumea asa neagra. Sa sti ca daca deschizi ochii vei putea vedea si lucrurile bune care sunt pe langa tine.

7. Fara dragoste ... nu se poate, domn'le! Sa fim seriosi! Oricat spunem dupa o depresie sau o nereusita in "Za Love Field" ca nu se merita sa punem suflet si ca nimeni nu merita draogste, natura celor norocosi de a avea un suflet este sa pastreze speranta ca exista cineva acolo pentru ei. Iar daca ai suficienta rabdare si nu-ti pierzi entuziasmul, persoana potrivita va veni cand nici nu te-astepti. Se-ntampla intamplarea miraculoasa (fluturasii din stomac, dragul de viata, dorul de duca, etc.).

8. Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa iti spun ... ce vei deveni! Fie ca iti gasesti prieteni, iubit/iubita, un anturaj sau imprejurari care-ti necesita prezenta, ai grija ce-ai putea deveni prin compania acelor persoane. Nu neaparat sa-ti pese de ceea ce comenteaza cei din jur despre tine, ci cat de bine te simti tu in pielea ta in momentele in care esti cu respectivele persoane. Faptele tale sunt oglinda sufletului tau, iar cei din jur oglinda viitorului TU. Daca habar nu ai despre ce vorbesc aici, nu te mai obosi sa citesti ultimul punct ...

9. Razbunarea e arma ... celui care n-are ce face cu energia lui. Ti se intampla un rau in viata din cauza cuiva ignorant, se poarta cineva urat cu tine si sti sigur ca nu meriti asta ... diverse evenimente neplacute din cauza rautatii unora. Ridica-te, treci pe recuperare intensiva cu sfaturile de mai sus, intinde-te pe spate si las-o pe Doamna Roata Sortii sa-si faca treaba. Nu te "murdari" tu cu fapte si vorbe care poate le critici la altii. Ai sa vezi ca vei privi cu capul de sus si cu constiinta impacata cum raul facut tie s-a intors celor care ti-au facut tie rau.

Astea fiind spuse, in afara de sintagma "Sper sa prinda vorbele mele de bine cuiva!" nu am ce sa mai zic.
Pentru mine ... din inima:

"How happy is the blameless vestal's lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray'r accepted, and each wish resign'd"

Alexander Pope - "Eloisa to Abelard"

2 comentarii:

Simona Ionescu spunea...

Welcome to the party.. Mai cu voioshie domnitza..ca esti tanara.. frumos scris.. multe de zis.. nimci nu ma-ndoiam.. da cred ca bateai saua ca sa priceapa iapa.. si-ar putea fi cu usurintza intitulat white nights.. ca e lumina multa printre randuri... good luck il astept pe urmatoru'

Simona Ionescu spunea...

Erata: nici nu ma indoiam